Fredegaarden

TV, Bredbånd og Telefoni (07-06-2016)

 

Bredbånd/telefoni/tv muligheder i Grundejerforeningen Fredegaarden

Markedet for internet, tv og telefon abonnement byder på en lang række leverandører med forskellige tekniske muligheder, pakker og priser. Derfor er det til enhver tid op til den enkelte at vurdere om man har den rigtige løsning til den rigtige pris, eller om der er en ide i at skifte løsning/leverandør/pakke.

Hermed forsøges at give et overblik over de muligheder der er i vores grundejerforening, samt til inspiration nogle forskellige løsninger som anvendes af beboere i foreningen i dag.

For et mere detaljeret information og aktuelle løsninger/pakker/priser henvises til de enkelte leverandørers hjemmesider, samt forbrugerportal som f.eks. www.bredbånd.dk og www.mobilpriser.dk.

Tekniske muligheder i foreningen

På nær kabel-tv og fællesantenne er alle tekniske løsninger tilgængelige i foreningens område, og de fleste løsninger kan leveres af flere udbydere

For telefoni er der følgende tekniske løsninger i foreningens område:

Fastnet (TDC abonnement over TDC's net)
• Mobilabonnement (Dækning fra alle de danske mobilnet TDC, Telia, Telenor, 3 - mange udbydere)
• Voice-over-IP (via adapter over bredbånd - flere udbydere)

For TV er der følgende tekniske løsninger i foreningens område:

• Digitalt antenne signal (Boxer)
• Satellit TV (Viasat eller Canal Digital)
• TV-over-IP (via tv box over bredbånd - flere udbydere)

For Bredbånd er der følgende tekniske løsninger i foreningens område:

• ADSL (Via TDC's kabler - mange udbydere)
• Mobil bredbånd (Dækning fra alle de danske mobilnet TDC, Telia, Telenor, 3 - mange udbydere)
• Fibernet (Via TDC's kabler - mange udbydere)

Der er fordele og ulemper ved alle løsninger, og det er afhængigt af den enkeltes behov og budget hvilke løsning(er) der er bedst. Til inspiration præsenteres derfor 3 forskellige løsninger som matcher forskellige behov for beboere i foreningen:

Eksempel 1:

Profil: Familie med 2 voksne og 2 hjemmeboende teenagere. Storforbrugere af digitale tjenester til musik, film og TV (Spotify, Netflix, DR.tv etc.) på telefoner, tablets, laptops og smart TV. Mange samtidige streaming tjenester i høj kvalitet samt hjemmearbejde m. video konference o.lign.

Løsninger: Ingen fastnet telefon.Digital antenne TV: Boxer m. mindste DR+TV2 pakke (49,-/md)Bredbånd: Fibernet 1000Mbit/1000Mbit fra Gigabit.dk (299,-/md)Mobiltlf/mobildata: 3 abonnementer fra 3.dk inkl. tale/sms/data (i alt 300,-/md)

Fordele: Bruger kun mobiltelefoner, så ingen brug for fastnet.Mobilabonnementer fra 3.dk kan bruges i 40 lande uden ekstra omkostninger.
Ser gerne streaming tv i høj kvalitet (4K/HDR), hvor fibernet er eneste mulighed for høj nok hastighed (20+ Mbit). Fibernet fra Gigabit er hurtigste pt.Ser kun begrænset alm. Tv, derfor er DR's kanal er TV2 rigeligt.

Ulemper: Fastnettelefon ville give en større sikkerhed hvis mobilnet falder ud eller overbelastes.Relativ høj samlet pris (ca. 650,-/md).Relativ dyr oprettelse/installation for fibernet og boxer tv (2000+ i alt)


Eksempel 2:

Profil: Familie bestående af 2 voksne. (Men med hjemmeboende unge mennesker da valget blev truffet)Ser TV / Sports kanaler + streamer Netflix/Spotify.TV / Netflix ses på TV, Mobil og Laptop.IT Hjemmearbejdsplads med Skype i god kvalitet.

Løsninger: YouSee via Fiber. Giver TV- med Video streaming, Bredbånd (100/25 Mbit) og IP telefoni.Fiber og YouSee er en Relativ dyr løsning, fx koster det 99,- pr. Md blot at have fiberforbindelsen. Læg hertil de månedlige beløb, som afhænger af tv-pakker.  Stor Pakke =Op til 500,-  Bredbånd = 299,- IP telefoni = 20,- kr. Fast + lille variabelt beløb ved samtaler.

Fordele: Samlet pakke løsning, giver én leverandør at kommunikere med. Én regning, også når man har lejet film på YouSee, som har fint udvalg. Genbrug af eksisterende antenne stik i huset., ingen ekstra kabeltræk, fin Wifi router med god dækning.Vi har endvidere en boks, så man kan optage, gense programmer eller stoppe en udsendelse, og starte igen når man har tid.Stort udvalg af TV kanaler (og det er vigtig hvis man skal se Sport :o))

Ulemper: Når der er problemer, er det træls, i værste fald er det hele "nede"; TV-Bredbånd og telefoni via IP. Her må man så ty til Mobilt bredbånd fra 3, som til gengæld er fint (kan også trække hjemmearbejdsplads/Skype møder) Etablering af Fiber var en bekostelig affære, nu er det vistnok mere konkurrence dygtigt.- Fiber og YouSee er en relativ dyr løsning, fx koster det 99,- pr. Md blot at have fiberforbindelsen, som er ejet af TDC. 

Eksempel 3:

Profil: Familie bestående af 2 voksne. Ønsker at se TV og vil gerne have mulighed bla. mange kanaler + Har haft Netflix.Ser TV på følgende platforme: TV, Mobil, Tablet og Laptop.IT Hjemmearbejdsplads incl. Videokonference i forb. med møder.

Løsninger: TDC HOMETRIO via de eksisterende kopper kabler, som både giver Fastnet, Bredbånd og TV.Hometrio findes ikke mere, men prisen for TV incl. bredbånd ligger mellem 464,- kr. og 764,- kr. alt efter hvilken TV pakke man vælger.

Der ud over 2 mobilabonemener, der jo typisk koster mellem 89-119 kr.

Fordele: Ingen ekstra udgift til fiber installation, kun en TDC boks ved TV´et, evt. mulighed for trådløst TV signal til øvrige faste TV´er i huset.Båndbrede nok til både at kunne benytte hjemme arbejdsplads samt se flere TV kanaler af gangen, eller se tv, men der optages tv + mulighed for tidsforskydning og pause.Kan se TV på alle platforme.

Ulemper: Som jeg ser det, er der ingen ulemper og vi har på intet tidspunkt manglede båndbrede, heller ikke da vi streamede fra Netflix.

Hvis I ønsker flere oplysninger om de 3 eksempel familier valg af løsninger, formidler foreningens bestyrelse gerne kontakt (se http://www.fredegaarden.dk/ for kontaktmuligheder).